Doneren aan synoniemen.net

Synoniemen.net accepteert vanaf nu donaties. Naarmate de opbrengst uit donaties groeit, zullen pagina's steeds eerder in een bezoek reclamevrij zijn. Bij voldoende opbrengst zullen advertenties geheel verdwijnen, hopelijk voorgoed.

Op 23 augustus 2006 verscheen deze site voor het eerst online. Nog altijd, zoals vanaf dag 1, is het een eenmansproject (nou oké, mijn vrouw heeft hier en daar wel eens wat geholpen; zo is de programmacode voor de laatste versie van de grafische weergave van haar hand). Ook nog altijd is het mijn uitdrukkelijke wil om de site voor iedereen gratis toegankelijk te houden en dat nog vele jaren lang.

Toch heb ik er nooit een geheim van gemaakt, dat reclame op de website niet mijn favoriete manier is om de kosten en het werk dat er in gaat zitten, betaald te krijgen. Ik wil ieders privacy-voorkeuren respecteren, zonder iedere keer een toestemmings-popup voor de neus te hoeven duwen. Ik ben zelf totaal niet geïnteresseerd in persoonlijke gegevens van bezoekers. Alleen adverteerders en advertentiemakelaars worden er blij van (en rijk). Ik begrijp ook prima waarom sommige bezoekers advertenties blokkeren. Sterker nog, ik doe het zelf ook. Ik wil mijn bezoekers recht in de ogen kunnen blijven kijken. Dat alles maakt dat ik de website het liefst zonder advertenties zou zien.

gezinnetje

Foto door Katarzyna Czekajlo.

Allemaal prachtig, natuurlijk, maar ik heb wel een gezin te onderhouden. Het is nog een leuk gezin ook (zie foto). Ik kom niet uit een omgeving waar je handje ophouden in hoog aanzien staat. Ik heb daarom lang geaarzeld over deze stap. Iedereen die ik erover spreek, vertelt me bovendien dat ik van donaties niet al te veel moet verwachten. Misschien ben ik naïef, maar wie weet hebben ze het wel mis. Ik nodig je uit hun ongelijk te bewijzen. Is synoniemen.net jou wat waard? Zou het samen lukken om advertenties op synoniemen.net overbodig te maken?

Periodiek doneren

Hoeveel je doneert bepaal je zelf. Liberapay, het platform waarlangs ik donaties accepteer, maakt het al mogelijk vanaf 1 eurocent per week. Een bedrag per maand of per jaar betalen kan ook. Hoeveel mij redelijk lijkt? Ik kan niet in je portemonnee kijken, maar ik denk aan een paar euro per maand, allicht wat meer als je bij je werk veelvuldig profijt hebt van de site.

Eenmalig doneren

Ik heb niets tegen eenmalige donaties, al waardeer ik de financiële continuïteit die periodieke donaties bieden. Om administratieve en boekhoudkundige redenen accepteer ik alleen donaties via Liberapay. Je kunt daar een periodieke donatie aanmaken en na één betaling weer stopzetten. Je hoeft er sowieso geen toestemming te geven voor een automatische periodieke afschrijving. Dus zelfs als de donatie door zou lopen, ben je nergens aan gebonden zolang je niet actief iedere keer een betaling doet.

Zou je synoniemen.net willen missen? Wat kun je dan voor synoniemen.net missen?

Doneren aan synoniemen.net

Met hartelijke dank voor het vertrouwen. Ik zal mijn best doen dat vertrouwen te blijven verdienen.

Arjen van Kol