Uitleg

Synoniemen zoeken

Onze synoniemendatabank bestaat uit een grote lijst met trefwoorden met elk daaraan gekoppeld een set synoniemen. Trefwoorden komen vaak meer dan eens voor op de lijst, bijvoorbeeld omdat het woord meerdere betekenissen heeft, en bij iedere betekenis hoort een eigen set synoniemen.

In het zoekveld hierboven, op het tabblad synoniemen, voer je jouw zoekwoord in, gevolgd door Enter of een klik op het vergrootglas-icoontje. De site toont dan een hele reeks resultaten: een woordenboekomschrijving, gevolgd door alle synoniemensets met je zoekwoord als trefwoord en daarna alle andere synoniemensets waarin je zoekwoord als één van de synoniemen voorkomt. Verder volgen resultaten voor je zoekwoord in overige bronnen en hyperlinks naar sites waarmee je rechtstreeks dezelfde zoekopdracht kunt loslaten op andere woorden- en naslagsites.

Synoniemen.net is redelijk vergevingsgezind bij typfouten en onbekende woorden en zal, als de zoekterm onbekend is, alternatieven aandragen die wel in de verzameling zitten. Voor het beste resultaat gebruik je het enkelvoud of de onvervoegde vorm en bij werkwoorden het hele werkwoord.

Synoniemen voor een specifieke woordbetekenis worden standaard getoond in volgorde van bekendheid: hoe meer mensen het woord kennen, hoe eerder in de lijst. Op basis van je verbinding kiest de site zelf of daarbij wordt uitgegaan van bekendheid in Nederland of België. Je kunt zelf kiezen welke volgorde je wilt, met ook de optie alfabetisch (zoals vroeger).

Vertalen

Op het tabblad vertalingen bovenin kun je in het zoekveld een woord of korte zin opgeven om te vertalen van en naar 41 talen, waaronder Nederlands. Kies dan de bron- en doeltaal uit de lijst en klik het vergrootglas-icoontje. Bron- en doeltaal kun je eenvoudig omwisselen door op het "↔"-icoontje tussen de beide lijsten te klikken.

Op het startscherm van je mobiel of tablet

Op een iPad, iPhone, Android-toestel of -tablet kun je met een paar tikken een pictogram van synoniemen.net als web-app toevoegen aan je startscherm. De site werkt dan vrijwel hetzelfde als een normale app.

In Android doe je dat door de site te openen in Chrome en daarna in het menu "Toevoegen aan startscherm" te selecteren. Op een iPad of iPhone open je de site in Safari. Klik dan op het icoontje onderin het scherm (middelste icoontje met vierkant en pijltje) en geef aan dat je de website aan je beginscherm wilt toevoegen.

In beide gevallen heb je nu door te klikken op het pictogram van synoniemen.net op je startscherm meteen toegang tot de site.

Als zoekmachine in je browser

In de meeste browsers kun je zelf iedere website van je keuze, dus ook synoniemen.net, toevoegen als één van de zoekmachines. Zie bijvoorbeeld instructies voor Firefox en Chrome.

Colofon

Synoniemen.net is het werk van Arjen van Kol, sinds juli 2007 handelend als de eenmanszaak in1woord, tot eind 2015 in Nederland, KvK-nummer 27302901, per 2016 in Polen, NIP 5272748933 en per 1 februari 2023 weer in Nederland, KvK-nummer 88800598.

Donaties zie ik graag tegemoet om te helpen bij het voortbestaan van de site en om advertenties overbodig te maken.

Alle synoniemen op deze site zijn afkomstig van eigen garing. Een deel van de synoniemen stamt uit oude synoniemen- en andere woordenboeken die inmiddels rechtenvrij zijn. Een ander deel is, deels via automatische processen, deels met tijdrovend handwerk bijeengegaard en vervolgens grotendeels handmatig geredigeerd.

Naast die uit de eigen databank worden ook resultaten getoond uit woordenboeken die in het publieke domein zijn of waarvoor toestemming is verkregen. Ik zet ze allemaal in de bronnenlijst met toelichting op een rij. Voor delen van de site is dankbaar gebruik gemaakt van het werk van anderen. Zij verdienen het uiteraard hier met name genoemd te worden.

Met dank aan Paul Uljé van Stichting Nederlands, toont de site voor woorden die mogelijk onnodig Engels zijn, resultaten uit de Woordenlijst overbodig Engels Op-en-Top Nederlands, die voorts te doorzoeken is op vindpunt.nl.

De resultaten voor vertalingen zijn afkomstig van verschillende aanbieders, die bij ieder afzonderlijk resultaat als bron worden vermeld:

  • Ensyns.nl, een project van dezelfde maker als synoniemen.net, met data uit onder andere Princeton Wordnet en Open Dutch Wordnet.
  • Dbnary, met data uit het WikiWoordenboek.
  • DeepL, een automatische vertaaldienst.
  • MyMemory, een dienst van Translated Labs.
  • Het Franse Sensegates (voorheen Memodata), de makers van Sensagent.com met data in licentie van andere partijen. Die partijen staan op iedere resultaatpagina uitdrukkelijk vermeld.

De grafische weergave van woordverbanden tussen synoniemen is gebouwd met behulp van D3.js en is geïnspireerd door dit voorbeeld.

En aan alles en iedereen die ik nog vergeten mocht zijn: ook bedankt!

Vrijwaring van aansprakelijkheid

Al doe ik mijn uiterste best om ze te voorkomen, de resultaten op deze site kunnen fouten bevatten. Hou daar rekening mee en meld het mocht je ze tegenkomen.

In1woord kan niet instaan, en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid, betrouwbaarheid en compleetheid van informatie gepubliceerd op deze website, noch kan In1woord instaan voor de geschiktheid van die informatie voor een bepaald doel.

Alle rechten voorbehouden

Alle gegevens op deze website zijn auteursrechtelijk en databankrechtelijk beschermd en mogen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de maker worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt.

De gegevens op deze website zijn bedoeld om te raadplegen met een webbrowser door individuele gebruikers. Het is niet toegestaan om zonder toestemming scripts of andere hulpmiddelen te gebruiken om gegevens op de site automatisch te downloaden, voor welk doeleinde dan ook. Neem contact op als je met toestemming gegevens op deze website wilt gebruiken.